Home
TBK international
Wie zijn wij
Byzantijnse liturgie
Agenda
Kerstmis
repertoire
Repertoire vervolg
Fotoalbum
TBK projectenfonds
Contact
Links
vrienden van TBK
CD' s/ DVD
Ledenpagina
testpagina webmaster


Repertoire vervolg, met onderstaand een voorbeeld van een typisch Byzantijns gezang.

 

U luistert naar Nje riedaj gezongen door het TBK.

Dit is de irmos uit de Negende Ode van de ochtenddienst van Paaszaterdag. Het TBk zingt dit gezang tijdens de overbrenging van de Platsjanitsa (doek waarop de graflegging van Christus is afgebeeld) naar het altaar.  

De tekst luidt:

''Ween niet over mij Moeder, als gij uw Zoon, die Gij op wondervolle wijze gebaard hebt, in het graf ziet. Want ik zal verrijzen en verheerlijkt worden. Ik zal in de eindeloze heerlijkheid al degenen opnemen die met geloof en liefde U prijzen; want ik ben God'

 

Het gezang is gecomponerd door Pjotr Ivanovitsch Toertjsaninov.  (1779-1856). Hij werd naar St. Petersburg gebracht om er te studeren bij de Italiaanse componist Sarti, maar keerde terug naar Kiev om zijn muzikale opleiding af te ronden bij A. Vedel. Hij componeerde 60 religieuze werken, die vaak gezonden werden in die tijd. De melodie en de harmonisatie ondersteunen het gevoel van droefheid tijdens de processie waarin de Platsjanitsa naar het altaar wordt gedragen om zo een muzikale proloog te vormen voor de juichende paasgezangen, die daarna volgen. 

' Muziek die de ziel beroert'