Home
Agenda
Wie zijn wij
Repertoire
Contact
Contactformulier
Vrienden van TBK
TBK international
Byzantijnse liturgie
Fotoalbum
Links
CD' s/ DVD
Ledenpagina
testpagina webmaster


Repertoire 

 

U luistert naar 'Nje Platsj' van onze CD: Divnaja Novina met solozang van bas/bariton Jan Viellevoye. 

 

Een groot gedeelte van ons repertoire bestaat uit gezangen, die in een liturgische viering of concert gezongen worden. Naast lossen gezangen zijn deze gebundeld in negen boeken, waarvan vijf boeken met gezangen van diverse componisten: D. Bortnianskij, N. Kedrov sr., N. Kedrov jr., M. Kabaalevskijk, A. Lvov en P. Tsaijkovskij. Drie boeken hebben hun eigen componist;  A. Hnatyschyn, A. Archangelksij, P. Tjesnokov.

Één boek is nagenoeg geheel opgebouwd uit melodieën uit het Walaamklooster, gelegen op een eiland in het Ladogameer in Noord-West Rusland. 

 

Het koor verzorgt met haar gezangen ook de Vespers van Goede Vrijdag en de vesperdienst en Paasnacht op zaterdag, waarvoor eigen boeken werden samengesteld. Deze vieringen vragen om specifieke gezangen. Veel van deze gezangen werden en worden ook in concerten gezongen, die het koor verzorgt. Wij verwijzen bijvoorbeeld naar onze 'Paas CD': "Christos Woskrese", waarvan u enkele gezangen op de website kunt beluisteren. Dit alles in navolging van diverse beroemde Russische en Oekraïnse koren, die over de hele wereld optredens verzorgen om deze 'parels'van de Slavisch-Byzantijnse gezangen te laten horen. Bijzonder zijn: 'het Cherubijnenlied', 'het Mariagezang', het Dostojno jeest' en natuurlijk het 'Otsje nasj'( Onze Vader).

 

Het kerstrepertoire, bestaande uit ca. vijftig kerstliederen vooral uit de Oekraine en is ontstaan, omdat het koor de traditie van het Driekoningenzingen op zich nam. Doel hierbij was, om met zingen zoveel mogelijk geld voor het koor en voor goede doelen 'op te halen'. Belangrijke componisten als  A. Hnatyschyn, M. Leontovitsj en K. Stetsenko hebben oorspronkelijke volkse melodieën daarbij een kleurrijke koorklank gegeven.

 

Naast bovengenoemde specifieke gezangen beschikt het koor nog over ongeveer 200 losse gezangen. De meeste gezangen zijn gecomponeerd door Russische en Oekraïense componisten uit de tijd tussen 1750 en 1950, waarmee de diverse invloeden, die de Russische kerkelijke muziek heeft ondergaan, hoorbaar gemaakt kunnen worden.

Het uitgebreide repertoire daagt het koor uit tot een muzikale en vocale veelzijdigheid en geeft de toehoorder van liturgieen en concerten de mogelijkheid te genieten van de vele kanten van de Slavisch-Byzantijnse gezangen.  

Voor een mooi voorbeeld verwijzen wij naar de pagina:

repertoire vervolg 

 

Het TBK krijgt regelmatig verzoeken voor een optreden. Dat kan een liturgie uitvoering zijn volgens de Slavisch Byzantijnse ritus of een concert met gezangen uit ons repertoire. In overleg bepalen we een vergoeding voor de door ons te maken onkosten. Voor nadere informatie vragen wij u contact op te nemen met ons secretariaat.

 

' Muziek die de ziel beroert'